Mermer sektöründe 1998 yılından beri faaliyet gösteren Beden Mermer, 2013 yılından beri üretim hattında 2 adet robot kullanıyor. Bu yatırımla birlikte maliyetlerde düşüş sağladıklarını ve üretim kapasitesini artırdıklarını söyleyen Beden Mermer İşletme Müdürü Zeki Balkaya, yeni yatırımlarla birlikte robotların sayısını artırmak istediklerini ifade ediyor.

Beden Mermer’de Robot Yatırımı

Tarihi açıdan Hurri’lerin iki yerleşik kent kültürünü birleştiren güzergâhta, bugünkü Diyarbakır Elazığ yolu üzerinde yer alan ve Diyarbakır’ın ilk Organize Sanayi Bölgesi’nin ilk Mermer Fabrikası olan Beden Mermer, 1998 yılından beri üretim faaliyetlerine devam eden bir firma. Diyarbakır’da ürettiği ürünleri tüm dünyaya ulaştırmayı başaran Beden Mermer, bu sebeple üretim kapasitesini ve kalitesini hep yüksek bir ivmede tutuyor. Bunu başarabilmek içinse otomasyon hattından endüstriyel robotlara, makinalardan personele kadar her aşamaya düzenli olarak yatırım gerçekleştiriyor. Üretim hattında 2013 yılından beri 2 adet endüstriyel robot bulunan Beden Mermer, bu yatırım sayesinde üretim sürecinin çok daha hızlı olmasını sağlamış. Fabrikadaki üretim faaliyetlerini ve endüstriyel sistemleri konuştuğumuz Beden Mermer İşletme Müdürü Zeki Balkaya, robot yatırımı yaptıktan sonra üretim kapasitesinin arttığını, işçileri farklı alanda konumlandırdıklarını ve bunlarla birlikte maliyetlerde düşüş yaşadıklarını söylüyor.
Firmanızın genel yapılanmasından bahsedebilir misiniz?
Temelinde Toplam Kalite Yönetimine verdiği önem ve sürekli iyileştirme faaliyetlerini kendine felsefe edinen bir firma olarak 1998 yılından beri sektörde başarı gösteriyoruz. Beden Mermer’in kendine ait 3 mermer ocağı ve 1 fabrikası bulunuyor. Ocaklar; Adıyaman (Adıyaman Emperador), Hani (Beden Beige) ve Çüngüş (Tulip) bölgesinde yer alıyor. Firma bünyesinde ise 142 personel istihdam ediliyor. Hani ocağında 40 bin metreküp blok, Adıyaman ocağında 30 bin metreküp blok, Çüngüş ocağında 20 bin metreküp blok, fabrikada ise 300 bin metrekare ebatlı mermer üretim kapasitesi bulunuyor.
Firmanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? Hangi başarılara imza attı?
Beden Mermer, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, İtalya, İspanya, Yunanistan, Avustralya, Belçika, Hollanda, Ukrayna, Uzak Doğu’da Japonya, Singapur, Kore, Türki Cumhuriyetler ve komşumuz Irak’a olmak üzere sınır tanımaz bir şekilde tüm dünyaya hizmet veriyor. Beden Mermer, yöre taşlarını tecrübeli elemanları ve modern teknolojisi ile titizlikle işliyor.
Firmanızın yapılanmasından bahseder misiniz? Üretim süreçleriniz ile ilgili bilgi verir misiniz?
Beden fabrikasında bugün 4 adet ST, 3 adet 80 lama katrak, 2 adet plaka cila hattı, 1 adet plaka honlama makinesi,1 adet ebatlı honlama makinesi, 1 adet epoksi hattı, 3 adet köprü kesme, 1 adet fayans hattı, 1 adet 4’lü yatay yarma makinesi, 2 adet mermer kalibre makinesi, 3 adet çoklu ebatlama,1 adet katlı epoksi ve fileleme hattı,1 adet uw jel hattı,2 adet eskitme makinesi, 2 adet yan kesim, 4 adet kafa kesme makinesi bulunuyor. Üç vardiya şeklinde 24 saat boyunca başta yöre olmak üzere her noktaya hizmet sağlıyoruz.
Robotlu sistemi devreye almada en riskli kısım entegratör firma seçimi. Bu konuda nelere dikkat ettiniz?
Robot yatırımı yapmadan önce, üretim hattında ihtiyaç duyduğumuz alanları tespit ettik ve ihtiyacımıza cevap verecek robot modelini seçmeye çalıştık. Tabii bu durumda profesyonel bir entegratör firmasından destek almamız gerekti. Yaptığımız görüşmeler neticesinde, firmanın referanslarını, satış sonra servis hizmetlerini ve yedek parçası olmasına özen gösterdik. Dikkat ettiğimiz diğer konular arasında ise sağlamlığı, kalitesi ve ekonomik değerleri yer aldı.
Robot yatırımı firmanıza ne gibi katkılar sağladı? Robot yatırımından sonra elde edilen avantajlar (verimlilik, işçilik, genel üretim maliyetleri, kalite vb.) neler oldu?
Üretim hattımızda 2013 yılından beri 2 adet endüstriyel robot bulunuyor. Robot yatırımı yaptıktan sonra üretim hattımızdaki sürecin çok daha hızlandığını söyleyebiliriz. Tabii bu süreç içerisinde üretim kapasitemiz arttı, işçileri daha farklı alanlara yönlendirdik ve bununla birlikte maliyetlerde düşüş yaşadık.
Potansiyel robot yatırımcılarına tavsiyeleriniz nelerdir?
Robot yatırımı yapmayı düşünen firmaların öncelikle iyi bir araştırma yapmalarını ve fizibilite süreçlerini yakından takip etmelerini tavsiye ediyoruz. Daha sonra ise elektrik ve mekanik parçaların özelliklerini dikkate almaları gerekiyor. Tabii uzun soluklu ve başarılı bir sonuç elde etmek için kaliteyi önemsemek gerektiğini söyleyebilirim.
Gelecek dönemde hangi alanlarda robot yatırımı yapmayı planlıyorsunuz?
Şu anda fabrikamız hedeflenen kapasitede üretim faaliyetlerine devam ediyor. Bu sebeple yakın bir zamanda yatırım yapmayı planlamıyoruz. Ancak gelecek dönemde yeni bir fabrika ya da makina yatırımı yaparsak o hatlarda kullanmak üzere yeni robot alımları gerçekleştireceğiz.
Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Bu konuda attığınız adımlar nelerdir?
Müşterilerimiz taleplerinin iyi bir araştırma sonrasında belirleyip bu doğrultuda yan teknolojileri iş akışlarımı diğer yatırımları riske etmeden entegre ediyoruz. Bu alanda attığımız adımları değerlendirmemiz gerekirse, öncelikle bakış açımızı genişletmeye çalışıyoruz. Çünkü üretimde gelişen teknolojileri takip edersek sektördeki varlığımıza başarılı bir şekilde devam edebiliriz. Bakış açımız geliştikçe ister istemez araştırdığımız kaynaklarda da değişiklikler yaşıyoruz. Bu sebeple sürekli araştırıyoruz ve yeniliklerin peşinde koşuyoruz. Sonuncusu ve en önemlisi de şirket kültürüne hakim oluyoruz. Görev tanımlamaları ve kurumsal kültür kavramları üzerinde durarak fabrika içerisinde tüm süreçleri yakından takip ediyoruz.
Makina parkurunuzda çözüm ortaklarınızın yerlilik durumu nedir? Makina sanayinin gelişimi için neler düşünüyorsunuz?
Çalıştığımız makine firmalarını yeterli görüyoruz. İhtiyaçlarımıza cevap verildiği ve zamanında müdahale edildiği için makine sanayinin gelişimi yeterli imkan ve fırsatların değerlendirilmesine bağlı olduğunu düşünüyoruz.
Enerji verimliliği odaklı üretim çerçevesinde ne tür sistemlerden yararlanıyorsunuz? Ne tür metodlar uyguluyorsunuz?
En başta atık su arıtma sistemimizle enerji verimliliği odaklı üretim sistemine uymaya çalışıyoruz. Bunun yanında hammaddeyi verimli ve firesiz kullanabilmemiz için mevcut makine parklarımızla temiz üretim sistemi uygulamaya çalışmaktayız.
2018 yılı için hedefleriniz nelerdir?
2018 için mevcut müşterilerimizi sabit tutarak onların isteği doğrultusunda üretim ve satış miktarını biraz daha arttırmayı hedefliyoruz.